In maart wordt het Requiem van Wilbert Friederichs eindelijk uitgevoerd, in Nijmegen, Oosterbeek en Den Bosch. Het werk was in 2011 voor het eerst én voor het laatst te horen onder leiding van José Doodkorte. De herneming van het Requiem onder leiding van de componist zelf zou in 2020 al plaatsvinden maar moest vanwege de coronapandemie enkele keren worden uitgesteld. Voor de concerten in 2023 is opnieuw een projectkoor van 26 leden samengesteld.

 

Het Requiem is geschreven voor gemengd koor en klein vocaal ensemble. Het koor zingt Latijnse tekstfragmenten uit de traditionele dodenmis, aangevuld met citaten van de stoïcijnse filosoof Seneca, in een modern-klassieke toonzetting.

 

De Nederlandse liederen van het ensemble, met teksten van de componist zelf, zijn wat lichter van toon. Enkele delen van het drie kwartier durende werk zijn dubbelkorig, waarin koor en ensemble ieder een eigen rol hebben.

 

De combinatie van meeslepende Nederlandse en passende Latijnse teksten, alsook de grote variëteit aan muziekstijlen die Friederichs’ composities kenmerken, maakt het Requiem uniek in zijn soort.

 

UITVOERINGEN

19 maart 16:00 uur

Nijmegen | Dominicuskerk

 

25 maart 20:00 uur

Oosterbeek | Bernulphuskerk

 

26 maart 15:00 uur

Den Bosch | Kapucijnenkerk

 

reserveren via wmajeur.nl/wp

Zangers gezocht
voor operaproject

 

Half augustus wordt in de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting (bij Nijmegen) zes keer de complete derde acte van Wagners opera Parsifal opgevoerd, net als vorig jaar. Het is een bewerking voor drie zangers en vier instrumentalisten, in opdracht van zanger Marc Pantus. De voorstelling, die zich voor de gelegenheid in een hedendaags verpleeghuis afspeelt, heeft al diverse malen met veel succes op de planken gestaan. De kritieken waren lovend. De Cenakelkerk is de enige locatie waar een mannenkoor meezingt.

Voor dat koor zoek ik als dirigent en medezanger tien tot zestien geoefende, liefst wat oudere koorzangers.

Kun je je partij zelf instuderen aan de hand van bladmuziek en geluidsbestanden? Ben je beschikbaar op 10 (generale) 11, 12, 13, 18, 19 en 20 augustus voor de voorstellingen, plus op enkele dagdelen daarvoor voor maximaal vier repetities? Laat je je niet afschrikken door de grilligheid van Wagners muzikale idioom, noch door de theatrale entourage waarin je een rol hebt? Neem dan contact op met mij, ook voor het ontvangen van de muziek.

Je krijgt een reiskostenvergoeding en er wordt op de dag van de voorstellingen voor een maaltijd gezorgd. Het aandeel van het mannenkoor is gering. Het zingt één heel lied (Geleiten wir) en nog een losse passage (Enthület den Gral).

Stuur dit bericht gerust door naar andere zingende mannen.

Contact: info@wilbertfriederichs.nl