Wilbert Friederichs Tekst & Muziek

Journalistiek

Voor hij zich helemaal aan de kunsten wijdde was Wilbert Friederichs redacteur en poëziecriticus bij dagblad De Gelderlander. Sindsdien leverde hij nog af en toe journalistieke bijdragen aan uiteenlopende tijdschriften als Koörddanser en Het Advocatenblad.
Hieronder een column die hij schreef voor Zing Magazine in 2011.
 

The Musical
 

Naar Soldaat van Oranje, The Musical geweest?

Ik niet. Ik heb het boek gelezen, de film in de bioscoop en drie keer op tv gezien; ik weet al hoe het afloopt. Waarom zou ik dan ook nog naar de musical gaan?
Verkeerde vraag.
Zorro, The Musical. We zaten aan het scherm gekluisterd en er zijn films met Anthony Hopkins en Antonio Banderas van gemaakt. Isabelle Allende heeft er nog een vuistdikke roman over geschreven die al overbodig was. Toch is Zorro nog eens dunnetjes omgebracht in glitterdans, in voorspelbare show, in van belten, vibrato en andere van elkaar afgekeken maniertjes doordesemd zangwerk.
Goed, hier had The Musical natuurlijk wel een functie: de Avro molk het idee een seizoen lang uit om één hoofdrolspeler te vinden. Volgend jaar een serie over hoe de afgevallen kandidaten het in the jungle of op het ijs met elkaar uithouden.
Maar ik dwaal af.
 
Ja zuster, nee zuster, The Musical.
De tv-serie is gewist, dus kan niet meer herhaald worden. Maar ik heb de beelden die ik als jongetje zag opgeslagen in mijn nostalgisch geheugen. Ik ken alle liedjes uit mijn hoofd, dus hoefde niet naar de gelijknamige film, bang als ik was dat Paul de Leeuw in de campversie van de serie met mijn herinneringen aan de haal zou gaan. En toen moest de musical nog komen, terwijl de film al vol liedjes zat.
Pluk, The Musical. Kruimeltje, The Musical.
Alles vermusicalt. Dat wil het publiek, dus wat moeten theaterprogrammeurs dan? Een eigen koers varen soms?
 
Het is de kift. Laat ik het maar toegeven. Ik zou graag zelf iets verzinnen, dan word ik nog eens beroemd. Nu we het er toch over hebben: enig idee wat er zich allemaal bij een tijdschrift over zingen achter de schermen afspeelt? De afgunst, de deadline, de belangenstrijd?
Zing Magazine, The Musical.
Misschien ga ik nog niet ver genoeg. Waarom is er nog geen Albert Verlinde, The Musical?Of Joop, The Musical?
Ik breng mezelf op een idee! Hou het nog even voor u, want anders gapt de Avro het. Maar wat denkt u van een musical over de affaires en het leed, de jaloezie en het drankgebruik, de roddels en het graaien achter de schermen van musicals?
Musicals, The Musical!
Ik wil de hoofdrol wel.

naar boven 

 

copyright Perpetual Creativity © 2011/2014