Wilbert Friederichs Tekst & Muziek

Scenario’s

Wilbert en JetseNieuw werk Bremer en Friederichs

In opdracht van het jubilerende Brabant Koor schreven Jetse Bremer en Wilbert Friederichs opnieuw een muziektheatervoorstelling. 
Het bijzondere boek van Pythonia Pagode is een familievoorstelling waarin koren, met name kinderkoren, de hoofdrol spelen. 
Wilbert treedt zelf op als verteller in de voorstelling, die op zondag 29 oktober om 14.00 uur in première gaat op Podium Bloos in Breda. Bij voldoende belangstelling wordt er om 16.00 uur nog een voorstelling gegeven. Ine van Geel speelt Pythonia en doet de regie. 

Het bijzondere boek van Pythonia Pagode is een verhaal over een fantasiewereld waar één vrouw de baas is, omdat ze over een boek beschikt waar alles in staat. Ook de namen van haar onderdanen staan erin en als zij die doorstreept houden de mensen op te bestaan. Maar vooral de jongeren vertellen elkaar stiekem verhalen over een ander bestaan, waarin ze vrij kunnen zijn. Ze beramen een plan om het boek van Pythonia te bemachtigen. Maar als dat lukt, hoe moet het dan verder? Meer informatie, waaronder een fraai promotiefilmpje, is te vinden www.pythonia.nl. 

Reserveren: https://podiumbloos.nl/agenda/pythonia-pagode. Er is ook een crowdfundingactie om dit bijzondere project mogelijk te maken. Zie daarvoor  www.voordekunst.nl/projecten/6212-pythonia-pagode.

 
Het bijzondere boek van Pythonia Pagode is een verhaal over een fantasiewereld waar één vrouw de baas is, omdat ze over een boek beschikt waar alles in staat. Ook de namen van haar onderdanen staan erin en als zij die doorstreept houden de mensen op te bestaan. Maar vooral de jongeren vertellen elkaar stiekem verhalen over een ander bestaan, waarin ze vrij kunnen zijn. Ze beramen een plan om het boek van Pythonia te bemachtigen. Maar als dat lukt, hoe moet het dan verder? 

Voorheen

In tien jaar tijd schreef Wilbert Friederichs meer dan vijftien scenario’s voor theater- en muziekvoorstellingen. Vaak was Jetse Bremer uit Almere de componist. Ook schreef hij scenario's en hoorspelen voor theater Mooi Weer in Arnhem.

De toon in deze producties is vaak luchtig, al worden de grote levensvragen niet geschuwd. Verder zijn de stukken heel verschillend van aard, omdat ze geschreven zijn in opdracht van uiteenlopende gezelschappen als een klassiek kamerkoor, vocal groups, cabaretiers, toneelgezelschappen en kinderkoren.

Liedteksten uit deze scenario’s zijn op de gelijknamige pagina te vinden. Ga voor muzikale fragmenten naar www.jetsebremer.nl. Neem vrijblijvend contact op voor informatie over nieuwe producties en de aankoop van bestaand werk.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de belangrijkste scenario's van de laatste jaren.
 

Elders Lubber in je vel Thersites
De familie Doorsnee Mijn naam is Spook Trein
Goede buren Niet vergeten Vlinderen
Hotel Klein Engebos Op het terras Waar blijft de tijd?
Kerstverhaal De reünie Zand erover
Koning Simba De tovernacht Een zee van leugens
De koning zonder kroon    
 
2012

De koning zonder kroon
Als de koning op zekere dag thuiskomt zonder kroon zet de koningin hem op straat. De koning dwaalt door het land. Op zoek naar de kroon gaat hij onder meer als knecht aan de slag bij een bakker en op een boerderij. Daar sluit hij vriendschap met een varken. Wil hij nog wel terug als hij zijn kroon gevonden heeft?
Voor Sprankel & Blos; muziek: Jetse Bremer, regie Sander Buckers. De première is op 10 maart in De Kunstlinie in Almere.
 

2011

De reünie
Mannen en vrouwen van bijna middelbare leeftijd komen samen voor een reünie van hun middelbare school. Er worden herinneringen opgehaald aan leraren, aan strafwerk en pesterijen. Er wordt gepraat over dromen van toen die al dan niet zijn uitgekomen, over de tijdgeest die zo veranderd is. Het gaat er gemoedelijk aan toe, totdat oude wrijvingen hun kop opsteken. Verandert een mens wel echt? En waar is die al te geslaagde zakenvrouw eigenlijk op uit? Er dreigt een dramatische ontknoping.
Voor vocal group Close Up, Alkmaar; muziek en leiding: Jetse Bremer, regie Marijke de Wit.
 

Vlinderen
Een man gaat rondzwerven omdat de televisie en internet hem steeds meer gaan tegenstaan. Maar wat moet je dan in de moderne tijd? Hij steekt in een bescheiden Odyssee zijn licht op bij diverse mensen en uiteenlopende gezelschappen als de carnavalsvereniging, sportclubs en kinderen in een speeltuin. Langzaam maar zeker begint hem iets te dagen.
Voor Veldhovens Mannenkoor; muziek: Jetse Bremer.
 

Op het terras
Op een overvol zomers terras raken Gerrit en Vivi met elkaar aan de praat. Aanvankelijk gaat het over koetjes en kalfjes, muggen en duiven, over drankjes en de zon. Maar langzaam wordt duidelijk dat de twee zo hun geheimen hebben. Op wie zitten ze eigenlijk te wachten? Hebben ze wat aan elkaar als de geheimen onthuld dreigen te worden? En wat moeten ze doen als het gaat regenen? Behalve de terrasbezoekers spelen een spannende kruiswoordpuzzel en veel bekende, zomerse liedjes een hoofdrol in dit warmbloedige zomerspektakel.
Voor theatergroep Mooi Weer, Arnhem; artistieke leiding: Camiel Verhoeven.
 

2010

De familie Doorsnee
Een jonge vrouw doet auditie voor De familie Doorsnee – The muscial!, gebaseerd op de befaamde hoorspelserie van Annie M. G. Schmidt uit de jaren zestig. Maar ze ligt voortdurende overhoop met de producent, de zoon van de legendarische Wim Ibo. In terugblikken zien we wat de familie Doorsnee zelf van het idee vindt en ook de overleden schrijfster gaat zich ermee bemoeien.
Voor theatergroep Mooi Weer, Arnhem; artistieke leiding: Camiel Verhoeven.

naar boven

2009

Hotel Klein Engebos
Het gezin De Koning – vader, moeder en twee kinderen – wint een prijs en mag een weekje naar een vakantiehotel. Maar de eigenaar is eng en eigenaardig, het personeel is bang en het gebouw blijkt vol geheimen te zitten. Sprookjes en sprookjesfiguren blijken een belangrijke rol te spelen in de ontrafeling van de geheimen. Wanneer is iets trouwens een sprookje, wanneer is iets echt?
Voor Musical Selection Singers (Musesi), Apeldoorn.

Waar blijft de tijd?
Als een vrouw de klok van haar overleden opa wil laten repereren blijkt het in de winkel van meneer Verhoeven nog 1954 te zijn. Maar, legt Verhoeven uit: als je altijd met uurwerken in de weer bent kan er ook wel eens iets misgaan met de tijd. Maar kan de vrouw nog terug naar haar eigen tijd? En wat zijn ook weer de zegeningen en tekortkomingen van toen en nu?
Voor theatergroep Mooi Weer, Arnhem; artistieke leiding: Camiel Verhoeven.
 

2008

De tovernacht
In een ijskoude winternacht waagt haast niemand zich buiten. Alleen een oude man loopt eenzaam door de sneeuw. Hij sluit vriendschap met een hondje waardoor het leven voor allebei voorgoed zal veranderen.
Voor Sprankel en Blos; muziek: Jetse Bremer, regie Gérard Pillen.
 

2005
Elders

Een groep vrouwen heeft schoon genoeg heeft van het verstikkende leven in Nederland en emigreert naar Elders. Daar lijkt het allemaal veel beter te zijn, er is een grote vrijheid, emoties hebben vrij spel en nergens ligt hondenpoep. Na verloop van tijd blijken er echter heel vreemde gewoontes te bestaan die het de vrouwen moeilijk maakt echt in te burgeren. En waarom bestaat Elders alleen uit vrouwen?

Voor: Femail, Almere; muziek: Jetse Bremer


naar boven

Mijn naam is Spook

De familie Spook woont al sinds spokenheugenis op een oud en leeg kasteel. Wat mensen zijn weten ze alleen uit oude verhalen. Ze leiden een onbekommerd bestaan totdat ze gestoord worden door enge wezens: kinderen. In een heftige, maar vrolijke confrontatie worden de verschillen tussen spook en mens onderzocht en uitgebuit. Dan verschijnt een enge spokenvanger uit Angelsaksië op het toneel. Zal het de kinderen en de spoken lukken deze dreiging het hoofd te bieden?

Voor: Schudden voor Gebruik, Arnhem; muziek: Camiel Verhoeven.
 

2004

Koning Simba
Op de Afrikaanse savanne wordt de koning der dieren vermoord door zijn broer die zijn plaats op de troon inneemt. De kroonprins, de zoon van de overleden koning, denkt ten onrechte schuldig te zijn en vlucht. Maar na een verblijf in een ver oerwoud wordt hij door zijn jeugdvriendin teruggehaald om de strijd aan te gaan met zijn verdorven oom.
Voor Jeugdkoor van de Souvenir de Montagnards uit Tilburg; bewerking van The Lion King, artistieke leiding: Hans van den Brand.
 

2003

Trein

Een treinwagon met toevallig alleen maar vrouwen erin blijft stilstaan in een weiland. Een treinstoring waarschijnlijk, of is er misschien iets anders aan de hand? De concrete vragen die deze crisissituatie oproept worden afgewisseld met bespiegelingen over eten, de natuur die vanuit de wagon te zien is, het op elkaar aangewezen zijn, vrouwelijkheid en maandelijks ongemak, de afwezigheid van mannen en de angst vergeten te worden. De tijd speelt een opvallende bijrol.
Voor Femail, Almere; muziek: Jetse Bremer.


Lubber in je vel
Het leven van vier vriendinnen in de overgang. Ze ontmoeten elkaar in de fitnessruimte en klagen over de afnemende belangstelling van mannen, het teloorgaan van de jeugd, de schaamte van hun kinderen, fysiek ongemak en alles wat zich verder aandient.
Voor straattheatergroep Il Popolo, Nijmegen.
 

2002

Goede buren

In een straat kan iedereen het goed met elkaar vinden, al wonen er rare types als een zonderling, twee nuffige zussen en een vrouwengek en ook al is er ooit een moord gepleegd. Dan duikt er iemand op die de vermoorde wil wreken. Hij toont zich een ware intrigant en de zaak loopt uit de hand. Er moeten heel wat ballons worden doorgeprikt en geheimen worden onthuld voordat het jaarlijke straatfeest gehouden kan worden. Hoe sterk is burentrouw? Hoe tolerant zijn de buren in tijden van nood?
Voor theaterkoor van de Souvenir Theater Compagnie uit Tilburg; muziek: Jetse Bremer; artistieke leiding: Hans van den Brand.

 

Niet vergeten
Een groep kinderen ontwaakt in een omgeving die ze niet kennen. Wat is er aan de hand? Is het erg omdat ze misschien vergeten zijn of juist leuk omdat ze niet meer naar school hoeven? Er was iets met een vlucht en met fantasie. Langzaam komen ze er weer achter. Hoe nu verder?
Voor: kinderkoor De Kickers en de jeugdblazers van Crescendo, Purmerend; muziek: Jetse Bremer; in opdracht van Unisono.

2001

Zand erover
Een blaaskaak vertelt sterke verhalen op zijn verjaardag. Als hij voordoet hoe hij ooit bijna van zijn balkon viel komt hij echt ten val. Tijdens zijn begrafenis wordt aanvankelijk alleen goeds van de dode gesproken, maar langzamerhand komen ook zijn ondeugden boven water. Als verschillende groepen elkaar in de haren willen vliegen neemt het verhaal een onverwachte wending.
Voor: close-harmonykoor Be Sharp! uit Utrecht; muziek: Jetse Bremer, regie Ella Kwakkestein; in 2010 hernomen door Schudden voor Gebruik, Arnhem.
 

Een zee van leugens
Een kleine gemeenschap woont in de buurt van water. Op een dag roept één van hen in paniek dat de dijken op springen staan. Redding is uitgesloten. Wat moet er gebeuren: bouwt men een ark, wordt er gebeden of juist gefeest? Wie of wat is er trouwens de oorzaak van dat deze mensen zo zijn vervloekt dat de ondergang dreigt? Is er toch nog een uitweg?
Voor Flevolands kamerkoor Cappella Aequora, Lelystad; muziek: Jetse Bremer.
 

Kerstverhaal
Het kerstverhaal opnieuw verteld in zeven liedjes en enkele dialogen.
Voor kinderkoor van het Cantoraat van de St. Jan; muziek: Jetse Bremer.
 

1990

Thersites, de onmatige zwetser
Thersites de bultenaar, uit de Ilias van Homerus, blijft per ongeluk achter op de kust van Troje als de strijd voorbij is. Hij vindt zichzelf de belangrijkste Griek en moet op weg naar huis tal van gevaren trotseren, net als Odysseus. Maar het loopt anders. Tegen beter weten in blijft hij zich op de borst kloppen, totdat hij uiteindelijk in de onderwereld toe durft te geven wat en wie hij is. Dan blijkt hij tot veel in staat.
Uitgevoerd door de auteur in de titelrol met zangkwartet.

naar boven

copyright Perpetual Creativity © 2011/2014