stem en samenklank plezier-dichten

 

Stem en samenklank

Hoe klinkt de stem van een groep? En wat heeft je eigen geluid daarmee te maken? Hoe breng je heel verschillende stemmen bij elkaar? Hoe spannend zijn willekeurige klanken?

Op deze vragen wordt in deze workshop al zingend een antwoord gezocht, aan de hand van harmonische spelletjes en een keur aan improvisatie-technieken. Een gedegen fysieke voorbereiding, met aandacht voor adem en beweging, leidt tot vocale ontspanning, op grond waarvan ter plekke nieuwe muziek wordt gemaakt. Maar er wordt ook gespeeld met liedjes uit verschillende genres.

Beter leren luisteren naar je eigen klank en die van het collectief is leidraad in deze workshop, die tot veel muzikaal plezier maar ook tot intenser muziekbeleven kan leiden. Enige zangervaring, bijvoorbeeld opgedaan in een koor, maakt het makkelijker een workshop als deze te volgen.

Laat je verrassen door het wonder van de harmonie.

Plezierdichten

Plezierdichten – de term is afkomstig van grootmeester Drs. P – is bedoeld om jezelf en anderen te vermaken met taalkundig vakmanschap.

De plezierdichter maakt zich niet druk om de zin van het bestaan of om een verloren liefde. Hij of zij doet zichzelf plezier met het vervaardigen van een ambachtelijk kloppend gedicht of een pakkende liedtekst over elk onderwerp dat zich aandient of waar de taal zelf om vraagt.

Belangrijke instrumenten van de plezierdichter zijn rijm en metrum. Met aanvankelijk eenvoudige oefeningen worden de deelnemers van de cursus getraind deze te hanteren. Daarna worden deze instrumenten toegepast op eenvoudige versregels en op klassieke of juist moderne versvormen.

Er wordt gespeeld met sonnetten en ollekebollekes, met coupletten en refreinen. En met vragen als: waarom zingt de ene regel wel en de andere niet? Waarom mag rijk rijm niet en dubbel rijm wel?

Presentatie

Hoe sta je er als koor of zanger bij op het podium? Beweeg je nauwelijks en houd je je ogen strak op de dirigent gericht? Ga je met zijn alle lekker swingen bij een vlot nummer? Kies je voor een choreografie voor elk lied? Maar hoe dan? En waarom zou je dat eigenlijk doen?

Vanuit zijn jarenlange ervaring als zanger van kleinkunst, theater en klassieke muziek, maar ook als dirigent van uiteenlopende koren en als workshopleider helpt Wilbert Friederichs een koor, een ensemble en individuele artiesten bij het beantwoorden van deze vragen. Samen wordt onderzocht wat tekst, muziek en genre van een gekozen nummer voor informatie bieden om tot een presentatie te komen die past bij de uitvoerders en bij wat zij willen uitdragen.

 

Je eigen smartlap

Een levenslied over je eigen bedrijf, familie of vereniging. Het bestaat nog niet maar wordt onder leiding van Wilbert Friederichs ter plekke geschreven.

Eerst wordt de juiste sfeer gecreëerd met het zingen van bekende liedjes. Van daaruit wordt een pakkend refrein bedacht waarbij de aanwezigen in groepjes zelf de coupletten schrijven. Aan het einde kan het lied, liefst tweestemmig, op een podium worden gepresenteerd met de workshopleider aan de piano.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 presentatie je eigen smartlap